top of page
Overgewicht en obesitas.jpg

Overgewicht en Obesitas

In onze Westerse maatschappij is er sprake van een obesitas epidemie.

Als indicator van overgewicht en obesitas bij volwassenen gebruikt men de BMI (gewicht/lichaamslengte²) of Body Mass Index.  Dit is een internationaal erkende maat.

Op basis van gezondheidsrisico’s definieert men overgewicht bij volwassenen als een BMI vanaf 25 (kg/m²) en obesitas vanaf 30 (kg/m²).

 

 De BMI zegt uiteraard niets over lichaamssamenstelling. Hier zijn andere metingen voor nodig.  Voor verdere details verwijzen we naar onze voedingsdeskundige Tinne Willems 

 

Uit een recent dossier van Vlaams Brabant (2016) blijkt meer dan één derde van de Vlaamse bevolking (35%:cijfers 2013) te kampen met overgewicht (BMI 25-29)

Daarenboven kan ruim 10% als obees worden beschouwd (BMI 30 of meer)

Totaal 45% dus!

 

De WHO* (World Health Organisation) waarschuwt dan ook dat overgewicht en vooral obesitas, in onze Westerse maatschappij, leidt tot tal van gezondheidsproblemen. 

Diabetes typeII, hart- en vaatziekten, een aantal soorten kankers en aandoeningen van het bewegingsstelsel kunnen rechtstreeks gerelateerd worden aan overgewicht.

Bovendien geeft de WHO aan dat obese kinderen op volwassen leeftijd vaak ook met obesitas, verhoogde bloeddruk en te hoge cholesterolwaarden kampen.

*WHO(2015),Obesity and overweight, fact sheet n°311

 

WAT KUNNEN WE HIERAAN DOEN?

Beweging wordt als hoeksteen beschouwd voor de behandeling van overgewicht en obesitas. Om het bewegingsrendement maximaal te benutten baseren we ons op wetenschappelijke studies. Dit in combinatie met de noodzakelijke aangepaste voeding en/of gewoonten. In onze groepspraktijk wordt in overleg met uw arts gecoached naar een realistisch doel. Deze consultaties worden deels door uw mutualiteit terugbetaald.

Teamwerk dus.

Diabetes type 2.png

Diabetes Type II

In België schommelt de huidige prevalentie van diabetes rond de 8% van de Belgische bevolking. Daarenboven vertoont nog eens 65% van de Belgische bevolking glucoseintolerantie: deze individuen lopen een hoog risico op de ontwikkeling van diabetes type II. 

Uit de cijfers van 2010 blijken dus 1.000.000 Belgen een hoog risico op type II diabetes te lopen of dit ziektebeeld al te hebben.  Deze groep zal de komende decennia sterk toenemen.

De bijkomende ziektebeelden van deze aandoening leiden tot een significante verkorte levensverwachting van 8,2 jaar bij de mannen en 7,5 jaar bij de vrouwen. Dit wanneer op 50-jarige leeftijd typeII diabetes is vastgesteld.**

**Franco OH, Steyerberg EW,...Associations of diabetes mellitus with total life expectancy and life expectancy with and without cardiovasculair disease. Arch Intern Med 2007;167:1145-51

 

WAT KUNNEN WE HIERAAN DOEN?

Een hoeksteen in de behandeling is hier ook bewegingstherapie al dan niet in combinatie met dieet en medicatie. 

In samenspraak met uw huisarts en/of endocrinoloog stellen wij een trainings-/bewegingsplan op volgens recente internationale richtlijnen. Opvolging van o.a. de bloedwaarden wordt in overleg met uw arts verder besproken. Deze behandeling wordt door uw mutualiteit deels terugbetaald als kinesitherapiesessie.

Ook hier dus teamwerk.

bottom of page